Dalslands Kanal 5. - 06. Juli 2019

Dagsprogram

På denne turen besøker vi noen av de mest populære turistattraksjonene i grenseområdene mellom Norge og Sverige.
Vi starter med å ta turen innom Fredriksten Festning i Halden. Her får vi omvisning av en flott guide som forteller oss om det fascinerende anlegget fra 1600-tallet. I dag er Fredriksten festning åpen for alle, og en rekke museer og spisesteder er å finne i indre festningsområde. I forbindelse med tusenårsskiftet, ble festningen valgt til Halden og Østfolds tusenårssted. Anlegget forvaltes av Forsvarsbygg og ble fredet 16. august 2014, på tohundreårsdagen for at norske soldater forlot festningen for å overgi den til svenskene etter Den svensk-norske krigen i 1814.
Vi besøker også Dalslands kanal. Landskapet Dalsland har en rekke innsjøer, hvor flertallet er lange og smale. I disse områdene vokste jernverk og små bedrifter opp, de så nytten av vannkraften tidlig. Vannveier har vært den beste transportmåten siden antikken, men i Dalsland ble de tvunget til å laste om varene på en rekke steder. Ved midten av 1800-tallet vokste ideen om å knytte innsjøene sammen med en kanal. På kjøpet ville Sverige få en rask og god forbindelse til unionspartneren Norge.
På ett sted møtte arbeidet unike problemer. Fjellet rundt Håveruds bredde var så løs at det ikke var mulig å bygge en bærekraftig trapp der. Problemet ble løst ved å bygge en akvedukt, en renne høyt over kanalen hvor båtene kunne passere. Løsningen opplevde forbauselse både blant publikum og arbeiderne, men ble fortsatt utført. I 1868 kunne King Charles XV åpne den ferdige kanalen.

Dag 1 Påstigningsstedene - Dalsland

Vi reiser på morgenen fra Telemark. Turen går gjennom Vestfold til Horten hvor vi tar fergen over til Moss.
Den første opplevelsen i dag blir stopp på Fredriksten Festning i Halden. Her blir vi møtt av en guide i flott festningsuniform som tar oss med på en historisk vandring på anlegget. Noen av de mest dramatiske begivenheter i norsk krigshistorie har funnet sted på Fredriksten festning. Seks ganger har festningen vært angrepet, men aldri erobret.
Ferden går videre østover og om ikke så lenge kommer vi til ikke mindre enn en elg ranch. Her tar vi en stopp og får se de majestetiske dyra få mat og høre om livet på gården.
Vi kommer til hotellet vårt og spiser en felles middag.

Dag 2 Dalsland - Påstigningsstedene

landskap. Vi passerer flere sluser i tillegg til den spesielle akvedukten. Dette er etter all sannsynlighet det eneste stedet i Europa hvor en bil-bro, tog-bro og en vann-bro møtes på samme sted i ulike høydenivåer. Mens vi koser oss om bord på kanalbåten, får vi også servert en deilig lunsj.
Når vi etter noen timer får fast grunn under bena igjen, er det på tide å sette nesen i retning hjemover. Turen går via Strømstad til Sandefjord og påstigningsstedene hvor vi kommer litt utpå kvelden.